Šanca ostať v SaS sa minimalizuje, nechal sa počuť D. Krajcer

10.04.2013 Bratislava

Bratislava 10. apríla (TASR) - Skupina poslancov SaS okolo Jozefa Kollára sa v najbližších dňoch vyjadrí k svojmu ďalšiemu postupu. "Zvažujeme všetky možnosti. Ale šanca ostať v SaS sa po včerajšom (9.4.) stretnutí Richarda Sulíka s Jozefom Kollárom minimalizovala," povedal pre TASR Daniel Krajcer.

"Postoj máme všetci veľmi blízky, až spoločný. Nič nám nebráni presadzovať liberálne hodnoty a program aj iným spôsobom, ako pod značkou SaS," doplnil ho bývalý podpredseda SaS Juraj Miškov. Dodal, že o ďalšom postupe sa s poslancami Kollárom, Jurajom Drobom a Danielom Krajcerom poradia a verejnosť budú informovať v najbližšom čase".

Jozef Kollár po rokovaní s Richardom Sulíkom 9. apríla vyhlásil, že zo SaS zatiaľ neodchádza. Naďalej však zvažuje všetky možnosti. "Nateraz v strane zostávam, ale nevyučujem žiadnu možnosť," oznámil. Kollár tiež uviedol, že prienik jeho a Sulíkových názorov nie je možný.

"Výsledky prešovského kongresu plne akceptujem a pri realizácii Richardových predstáv o ďalšom smerovaní SaS nevidím osobne svoje miesto," povedal Kollár. Sulíkovi nemieni stáť v ceste v tom, ako chce viesť stranu. Kollár by mal rozhodnutie o prípadnom odchode zo strany urobiť do májovej parlamentnej schôdze.

V SaS sa nechystá robiť žiadne platformy. "Nijaká platforma vo vnútri SaS neprichádza do úvahy," povedal Kollár. Zároveň nevylúčil, že sa v prípade svojho odchodu spojí s inou politickou platformou. Na otázku, či dostal ponuku od Radoslava Procházku viesť jeho budúcu stranu, Kollár povedal, že sa s Procházkom "nebavili o žiadnych ponukách".

Sulík nemá dobrý pocit z toho, že Kollár naďalej zvažuje odchod. Má dojem, že Kollár už je rozhodnutý odísť, ale nerozumie tvrdeniu, že názorový prienik nie je možný. "Prekvapilo ma, že názory sú nezlučiteľné. Z desiatich bodov osem je zlučiteľných," povedal Sulík, ktorý z desiatich Kollárových bodov nesúhlasí s dvomi. Jedným je výmena predsedu. Z ôsmich bodov by si podľa Sulíka päť vyžadovalo hlbšiu diskusiu a s tromi predseda SaS súhlasí bezvýhradne.

Richard Sulík chce udržať stranu pokope

Predseda SaS zdôraznil, že má snahu držať stranu pohromade. Priznal, že doteraz odišlo zo strany 15 ľudí, všetko ľudia, ktorí vo voľbách predsedu podporovali Kollára. Väčšina členov má podľa Sulíka záujem sceliť stranu.

SaS prišla po kongrese o niekoľko členov z regiónov, zo strany odišli aj exposlanci Jaroslav Suja a Kamil Krnáč, bývalý poradca exministra práce Jozefa Mihála Xaver Gubáš či bývalý kancelár Národnej rady SR Michal Nižňan. Ako dôvod uviedli nespokojnosť so smerovaním strany.

O odchode uvažuje aj šéf klubu SaS Juraj Miškov či poslanec Daniel Krajcer. Obaja zvažujú všetky možnosti. Reagovali tak na odvolanie Juraja Miškova z postu podpredsedu na návrh Sulíka, čo Kollárovi podporovatelia považujú za čistky v strane. Sulík odmieta, že "krágľuje" Kollárových prívržencov. Tvrdí, že má záujem o spoluprácu a aj preto ponúkol post podpredsedu strany Kollárovi. Ten to odmietol.
 

Vyberte región